Uprawa nasion kiełek jest bardzo prostym i tanim sposobem na rozpoczęcie przygody ze zdrowym, naturalnym odżywaniem. Na początek są nam potrzebne tak naprawdę jedynie dobrej jakości nasiona na kiełki oraz odrobina fantazji, która pozwoli nam cieszyć się mnóstwem przepisów na dania z dodatkiem kiełków.
Jakie nasiona na kiełki wybrać?
Rozpoczynając przygodę z kiełkami warto zastanowić się jakie walory smakowe najbardziej cenimy i od nich powinniśmy uzależnić nasz wybór. Jeśli nie znamy smaku konkretnych kiełków z pomocą przychodzą gotowe mieszanki, takie jak np. łagodna lub pikantna. Dla przykładu mieszanka łagodna to zazwyczaj nasiona rzodkiewki oraz lucerny, natomiast mieszanka ostra to głównie gorczyca i rzeżucha. Bardzo dobrym uzupełnieniem dla wybranej przez nas mieszanki będą wartościowe i smaczne nasiona buraka liściowego, czy czerwonej kapusty, lub dla osób szukających bardziej treściwych kiełków- fasoli lub soczewicy. Nie możemy zapominać również o innych popularnych i cenionych rodzajach, takich jak brokuł, jarmuż, bazylia, czy len bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega, wspomagające walkę ze szkodliwym cholesterolem. Najlepszym wyborem jest skomponowanie własnej mieszanki ulubionych kiełków, która będzie kompleksowym źródłem witamin i minerałów.
Wspaniałą cechą kiełków jest możliwość ich przygotowania i podania w różnoraki sposób. Wiele osób oprócz tradycyjnych surowych kiełków, które pełnią w diecie rolę istotnego źródła minerałów i witamin, ceni sobie także kiełki podsmażane na oliwie, często z dodatkami różnorakich ziół, które dodatkowo jeszcze wzmacniają ich bogatą gamę smaków.
Jak hodować kiełki w kiełkownicy?
Kiełki możemy hodować w każdym miejscu, wystarczy jedynie abyśmy posiadali troszkę wolnego miejsca na kiełkownicę. Kiełkownice są prostymi, najczęściej 3-piętrowymi naczyniami ze zbiornikiem na wodę w dolnej części, w których umieszczamy nasiona by wypuściły liścienie. Proces ten najczęściej trwa od 3 do 5 dni, w zależności od temperatury panującej w pomieszczeniu oraz rodzaju nasion. Konstrukcja kiełkownicy sprawia, że młode korzenie mają stale dostęp do wody, której nadmiar jest jednak odprowadzany w taki sposób, by nasiona nie ulegały podtopieniom. Sposób hodowli nasion na kiełki możemy porównać do mini szklarni, ponieważ rośliny są tam stale żywe i świeże, wystarczy abyśmy zadbali o optymalne warunki do ich rozwoju. Regularne podlewanie oraz zraszanie utrzyma nasze rośliny przy życiu i w dobrej kondycji. Nasiona w kiełkownicach na początku dość szybko pęcznieją i już po kilku dniach nadają się do jedzenia.
Czy można wyhodować kiełki bez użycia specjalnego narzędzia?
Mniej popularnym sposobem kiełkowania jest uprawa w ziemi, do czego najlepiej nadaje się czysty i wysoki torf. Aby rozpocząć taką uprawę niezbędna będzie doniczka, dobra jakościowo ziemia, oraz nasiona słonecznika i groszku, które wcześniej przez dobę moczymy w wodzie. Dzięki temu spęcznieją i szybciej będą kiełkowały. Gęsto wysiane nasiona przykrywamy torfem i pilnujemy, aby ziemia była stale wilgotna. Po okresie 2-3 dni powinniśmy zauważyć pierwsze wysuwające się kiełki. Nasiona słonecznika i niektórych innych roślin zazwyczaj podnoszą wraz ze wzrostem ziemię, więc podczas podlewania musimy ją nieco ubić strumieniem wody. Uprawa taka powinna być gotowa do zbioru po około tygodniu, biorąc pod uwagę że zamknięte w pomieszczeniu rośliny mają mniej dostępu do światła, szczególnie zimą. Uzyskane przez nas nasiona będą bardziej wyciągnięte niż rozłożyste, lecz powinien to rekompensować ich delikatny i chrupki smak, pożądany przez osoby preferujące ten sposób uprawy. Jeżeli posiadamy ogródek nasiona słonecznika możemy wysiewać do gleby już od kwietnia aż do końca sezonu w cyklach tygodniowych, natomiast niezaprzeczalną zaletą hodowli w domowych doniczkach oraz kiełkownicach jest możliwość cieszenia się świeżymi kiełkami przez cały rok.
Jak zrobić prosty koktajl z kiełków?
Jednym z najprostszych przepisów z wykorzystaniem kiełków jest przepis na koktajl z użyciem nasion rzeżuchy, rukoli i gorczycy, które zalewamy chłodną przegotowaną wodą, a następnie moczymy je w szklance przez około 24 godziny aż do wypuszczenia kiełków. Proces ten pozwoli na uwolnienie najcenniejszych składników odżywczych i witamin z nasion. Tak przygotowany zdrowy i smaczny płyn możemy wzbogacić dodatkiem jogurtu naturalnego.