Poplony
Najchętniej kupowane
- Facelia błękitna Natra 1kg
- Koniczyna perska Laser C1 1kg
- Lucerna siewna Beda C/1 1kg
- Łubin wąskolistny Neptun C1 niebieski 1kg
- Łubin żółty Mister C1 1kg
- Mieszanka pastwiskowa KP-4 10kg
- Mieszanka poplonowa strączkowo-zbożowa 1kg
- Mieszanka pastewna łąkowa KŁ-6 10kg
- Wyka siewna Hanka 1kg
- Żyto ozime paszowe 1kg
Poplon (obecnie nazywany międzyplonem) to grupa roślin wysiewana pomiędzy dwoma głównymi plonami w sezonie, bądź też w trakcie wzrostu plonu głównego. Zasadniczo poplon wysiewany jest w celu uzyskania zielonej masy, przeznaczonej na siano lub kiszonkę (pasza dla zwierząt gospodarskich) lub w celu przyorania (tzw. zielony nawóz). Zastosowanie poplonu jako nawozu podnosi żyzność gleby oraz, w naturalny sposób, zwiększa jej zasobność w azot.
W zależności od terminu wysiewu poplonu wyróżniamy trzy jego rodzaje:
- poplon ozimy (np. żyto lub rzepak ozimy) - wysiewny jesienią po zbiorze plonu głównego, zbierany wiosną jako wczesna pasza zielona
- poplon ścierniskowy (np. rzepa ścierniskowa, facelia, gorczyca biała, peluszka) - wysiewany późnym latem, zbierany na paszę lub przyorany jesienią
- wsiewki międzyplonowe (np. seradela) - wysiewane wiosną razem z plonem głównym lub w trakcie jego wegetacji i pozostające po zbiorze plonu głównego, aż do jesieni
Ponadto poplonem zwykło określać się także rośliny uprawne o krótkim czasie wegetacji, które wysiewane są po zbiorze plonu głównego (np. szpinak po pomidorach)