Orzech włoski Jacek to jedna z bardziej popularnych odmian tego drzewa. Nadawanie imion roślinom oznacza, jak bardzo blisko jesteśmy z nimi związani. Nie inaczej jest w tym przypadku.Dowiedz się, jakie właściwości posiada orzech włoski, jak go sadzić oraz jak mu pomagać i go chronić w trakcie jego wzrostu.
Orzech włoski – właściwości i pochodzenie
Orzech włoski to jedno z najstarszych drzew rosnących na świecie. Wykopaliska datują, że początek znajomości tej rośliny przez ludzi nastąpił około 9000 lat temu, a za kolebkę jej stosowania jako wartościowego pożywienia uznaje się Iran. Następnie orzechy włoskie trafiły do Azji, Chin i Grecji, skąd były rozprzestrzeniane na Rusi, dlatego w Rosji znane są jako orzechy greckie. Dalsza ich droga wiodła do Cesarstwa Rzymskiego, gdzie odkryto wiele ich wspaniałych właściwości. To tam zostały nazwane „jovi glans” – „żołędziami Jowisza”. Takie nazewnictwo było oznaką bardzo dużego ich docenienia. Potwierdza to łacińska nazwa „Juglans regia”, określająca je jako boskie owoce.
W tamtych czasach orzechy włoskie były wykorzystywane w wieloraki sposób. Używane były jako trwałe drewno do wyrobu mebli, kolb do kusz, a później muszkietów. Były one spożywane w formie dojrzałej i niedojrzałej. Wyciskano z nich olej. Liście miały właściwości lecznicze, ściągające.
Orzech włoski to 657 kcal w 100 gramach. Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, potasu, fosforu, manganu, cynku oraz jodu. Zawiera także foliany, witaminy z grupy B oraz jest obfity w aminokwasy.
Tradycja wykorzystywania leczniczych właściwości liści orzecha włoskiego w dalszym ciągu jest kultywowana w naszych czasach. Wraz z łupinami mają właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwkrwotoczne oraz przeciwbiegunkowe. Poprawiają pracę umysłu, wzmacniają układ nerwowy, chronią układ krążenia, łagodzą dolegliwości żołądkowe, pielęgnują włosy i cerę. Owoce orzecha wykorzystywane są w diecie przeciwmiażdżycowej.
Orzech sadzonki – sposób na zwiększenie plonów
W pierwszym etapie całe orzechy włoskie przesusza się, po czym bez podłoża, które jako izolacja podwyższyłoby temperaturę, umieszcza się na minimum 18 tygodni w temperaturze w granicach od -3 do +2°C. Sieje się je w kwietniu, gdy gleba jest już sucha i ma wyższą temperaturę. Można sadzić je do doniczki, ale najlepiej już docelowo na przykład w ogródku.
Zagrożenia dla orzecha włoskiego oraz środki zaradcze
Zbyt duża wilgotność może stanowić duży problem w uprawie orzecha włoskiego. W szczególności przy częstych deszczowych dniach w lecie liście, pędy i owoce są cały czas mokre. To powoduje pojawienie się grzybów, które atakują właśnie te miejsca. Wówczas zaczynają pojawiać się żółte plamy, które z czasem stają się coraz bardziej ciemne. Bez żadnej reakcji liście zasychają, a na ich spodzie pojawiają się czarne, okrągłe owocniki. W konsekwencji liście orzecha włoskiego zaczynają opadać.
Do walki z grzybami szkodzącymi orzechowi włoskiemu proponujemy wdrożyć środek grzybobójczy Miedzian Extra 350SC. Stosując go metodą opryskową, masz pewność skutecznej obrony i ochrony Twoich roślin.
Zadbaj o wygląd drzewa oraz obfite owoce w postaci orzechów, stosując odpowiednie nawozy. Polecamy Fructus Nawóz do truskawek, który jest także dedykowany orzechom włoskim. Jest to kompleksowe rozwiązanie w postaci mikro i makroelementów, które dostarczy odpowiednie, cenne składniki odżywcze.
Orzech włoski jest bardzo popularny w naszym kraju. Dlatego warto dbać o jego uprawę, aby móc cieszyć się z jego właściwości smakowych i zdrowotnych.
Zapraszamy do zaopatrywania się w nasze produkty ogrodnicze w naszym sklepie internetowym e-Hortico.