SUMIN Switch 62,5 WG 100 g
Produkt grzybobójczy w formie granul
Działa zapobiegawczo i interwencyjnie
Niezawodne działanie
Krótki okres karencji
SUMIN Switch 62,5 WG 100 g
Switch 62,5 WG to grzybobójczy koncentrat w formie proszku, przeznaczony do przygotowania roztworu wodnego i stosowania przy użyciu opryskiwaczy ręcznych. Jest to środek używany zapobiegawczo i interwencyjnie przeciwko chorobom grzybowym, takim jak szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, gorzka zgnilizna, mokra zgnilizna. Charakteryzuje się działaniem wgłębnym i kontaktowym, będąc wysoce efektywnym w zwalczaniu chorób grzybowych.
W skład preparatu wchodzą dwie substancje czynne: fludioksonil, który działa kontaktowo, skutecznie łącząc się ze skórką rośliny, hamując kiełkowanie zarodników na powierzchni liści oraz zapobiegając wnikaniu strzępek grzyba do wnętrza rośliny; oraz cyprodynil, substancja systemowa, która szybko wnika do wnętrza rośliny, nawet w niższych temperaturach, hamując wzrost i zarodnikowanie patogenu.
Stosowany przeciwko chorobom roślin owocowych i warzywnych, w tym jabłoni, gruszy, pigwy, czereśni, wiśni, śliwy, moreli, brzoskwini, nektarynki, truskawek, malin, jeżyn, różnych rodzajów porzeczek, borówki amerykańskiej, żurawiny, winorośli. Obejmuje także rośliny strączkowe jak fasola szparagowa, fasola na świeże i suche nasiona, groch zwyczajny, cukrowy i jadalny, bób, różne rodzaje łubinu. Znajduje zastosowanie również w ochronie cebuli, szalotki, czosnku, szczypiorku, salsefii, selera, marchwi, pietruszki, pasternaka, buraka ćwikłowego, chrzanu, brukwi, rzepy.
Używany w uprawach gruntowych, pod osłonami i w szklarniach do ochrony selera naciowego, cykorii, endywii, botwinki, szpinaku, sałat liściowych i głowiastych, roślin zielarskich, roślin ozdobnych oraz pomidora, ogórka, bakłażana, cukinii, papryki.
Substancje czynne: Cyprodynil (związek z grupy anilinopirymidyn) – 375 g/kg środka (37,5%), Fludioksonil (związek z grupy fenylopiroli) – 250 g/kg środka (25%)
Stosowanie i dawkowanie:
Rośliny sadownicze:
Jabłoń
Gorzka zgnilizna, szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 g/100 m2
Truskawka
Szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 g/100 m2
Jeżyna
Szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 - 10 g/100 m2
Porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała
Szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 - 10,0 g/100 m2
Borówka amerykańska, żurawina
Szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0-10,0 g/100 m2
Winorośl
Szara pleśń, zapobieganie infekcjom wtórnych patogenów (skażeniem przetrwalnikami Aspergillus spp.), nekroza kory winorośli (Phomopsis viticola)
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 12,0 g/100 m2
Grusza, pigwa
Szara pleśń, gorzka zgnilizna, mokra zgnilizna, brunatna zgnilizna
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 7,5 – 10,0 g/100 m2
Śliwa
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6,0 - 10,0 g/100 m2
Morela, brzoskwinia, nektarynka
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 9,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6,0 - 9,0 g/100 m2
Malina
Szara pleśń, zamieranie pędów maliny
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0-10,0 g/100 m2
Czereśnia, wiśnia
Brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 – 10 g/100 m2
Rośliny warzywne:
Fasola szparagowa
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza fasoli
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0-10,0 g/100 m2
Groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona.
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0-10,0 g/100 m2
Pomidor (w uprawie w szklarniowej)
Szara pleśń
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,1% (10 g środka w 10 l wody).
Groch siewny cukrowy (na strąki)
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, antraknoza, zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0-10,0 g/100 m2
Groch zwyczajny uprawiany na świeże (zielone) nasiona.
Zgorzelowa plamistość grochu, mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 - 10,0 g/100 m2
Fasola uprawiana na świeże (zielone) nasiona, bób
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza, zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0-10,0 g/100 m2
Fasola uprawiana na suche nasiona, groch zwyczajny uprawiany na suche nasiona, łubin biały, łubin żółty, łubin wąskolistny
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytoza, zgorzelowa plamistość, mączniak prawdziwy.
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Marchew
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 g/100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Pietruszka korzeniowa, pasternak, burak ćwikłowy, chrzan, brukiew, rzepa, salsefia
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, alternarioza
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 g/100 m2
Seler korzeniowy (uprawa w gruncie)
Szara pleśń, zgnilizna Twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Seler naciowy (uprawa w gruncie, pod osłonami, w szklarni)
Szara pleśń, zgnilizna Twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 g/100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 2
Cebula, szalotka, czosnek (uprawa w gruncie)
Zgnilizna szyjki cebuli, zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Cebula z dymki (uprawa w gruncie)
Zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Szczypiorek (uprawa w gruncie)
Zgnilizna twardzikowa, szara pleśń
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 8,0 g/100 m2
Pomidor (uprawa w szklarni)
Zgnilizna Twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Pomidor uprawiany pod osłonami
Szara pleśń, zgnilizna Twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Papryka (uprawiana pod osłonami, w szklarni)
Szara pleśń, zgnilizna Twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Bakłażan (uprawiany pod osłonami, w szklarni)
Szara pleśń, zgnilizna Twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Ogórek, cukinia uprawiane pod osłonami, w szklarni
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Sałata głowiasta i liściowa, cykoria sałatowa (odmiany białe i czerwone, w tym Radicchio), endywia, botwinka, szpinak, rośliny zielarskie (uprawa w gruncie, pod osłonami, w szklarni)
Szara pleśń, zgnilizna twardzikowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 6 g/100 m2
Rośliny ozdobne (uprawa w gruncie, pod osłonami, w szklarni)
Szara pleśń, zapobieganie infekcjom wtórnych patogenów, zamieranie pędów i kwiatów powodowanych przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 10,0 g/100 m2
Opakowanie: 100 g
Producent: Sumin
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.