PNOS Rozmaryn 0,2g
PNOS Rozmaryn lekarski 0,2g
Jedno z najpopularniejszych ziół śródziemnomorskich stosowanych w kuchni i w lecznictwie, jeden z najważniejszych składników aromatycznej mieszanki ziół prowansalskich. Surowcem przyprawowym jest ziele świeże i wysuszone, o gorzkim, palącym smaku oraz silnym, kamforowym zapachu. Dodawane do dziczyzny oraz pieczonych ziemniaków. Rozmaryn zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo, przeciwbólowo, żółciopędnie, wzmacnia układ nerwowy. Jest wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym, także do aromatyzowania wódek, miodów i likierów.
Rozmaryn, roślina klimatu ciepłego, potrzebuje do właściwego rozwoju dużej ilości światła i ciepła, w naszym klimacie może wymarzać w gruncie. Preferuje podłoże żyzne i próchniczne. Uprawiany z siewu bezpośrednio do doniczek oraz przez sadzonki pół zdrewniałe. Zbierany w pełni kwitnienia.
Siew: 2–3 dekada III
Sadzenie: 2 dekada V -3 dekada VII
Rozstawa: 15 x 15 cm
Wegetacja: 3–4 lata
Liczba nasion: 790–800/gram
Norma wysiewu: 3 kg/hektar
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.