PNOS Marchew jadalna Flakkee 2 50 g
PNOS Marchew jadalna Flakkee 2 50 g
Bardzo plenna, późna odmiana do przechowywania zimowego, również do bezpośredniego zaopatrzenia rynku i przetwórstwa na soki i mrożonki. Korzenie o długości do 30 cm. Kumulują najmniej azotanów ze wszystkich zbadanych odmian marchwi. Wymagana uprawa na redlinach.
Marchew była uprawiana już w czasach starożytnych, w Azji – typ azjatycki miał liście omszone, korzenie różowe lub fioletowe. Od XIII wieku znana w Europie, a w Holandii wyhodowano odmianę o zabarwieniu pomarańczowym, która wyparła marchew fioletową.
Korzeń marchwi zawiera cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz fosfor, miedź, wapń, żelazo, także pektyny.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A). W żadnym innym warzywie nie występuje tak obficie. Marchew zawiera też dużo cukrów, a większość z nich, to cukry złożone.
Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego. Korzenie najlepiej rosną w temperaturze 15-21 C. W okresie najintensywniejszego wzrostu, czyli w trakcie ostatnich dwóch miesięcy wegetacji, jest wrażliwa na suszę. Nie znosi przesadzania. Trzeba ją siać do gruntu od razu na miejsce stałe. Można ją pomyślnie uprawiać na każdej glebie niezbyt kwaśnej i ciężkiej. Najodpowiedniejsze są, zasobne w substancje organiczne, gleby piaszczysto–gliniaste.
Siew: 1-2 dekada V
Rozstawa: 5 x 20 cm
Wegetacja: 150-155 dni
Zbiór: 2 dekada X
Liczba nasion: 600-700/gram
Norma wysiewu: 2-2,5 kg/hektar
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.