BAYER Serenade ASO 1l
Mikrobiologiczny środek grzybobójczy
Produkt wykorzystuje naturalnie występującą bakterie
Poprawia odporność rośliny
Serenade ASO to mikrobiologiczny fungicyd o działaniu kontaktowym, dostępny w formie stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC). Zawiera on szczep QST 713 bakterii Bacillus subtilis i jest przeznaczony do zastosowania w uprawach truskawek, marchwi, sałaty, pomidorów, papryki oraz oberżyny (bakłażana) w celu zwalczania chorób grzybowych. Bacillus subtilis QST 713 to naturalnie występująca bakteria, która hamuje rozwój grzybni przez kontakt z patogenem na powierzchni roślin i produkuje substancje zakłócające funkcjonowanie błon komórkowych grzybów. Ponadto, konkurując z patogenami o przestrzeń życiową i składniki odżywcze, Bacillus subtilis QST 713 indukuje także systematyczną odporność rośliny. Serenade ASO nadaje się do stosowania w rolnictwie i warzywnictwie za pomocą opryskiwaczy samobieżnych, ciągnikowych, sadowniczych lub polowych.
Substancja czynna:
Bacillus subtilis szczep QST 713 – 13,96 g/l (1,34%) (minimalne stężenie 1,042 x1012 CFU/L)
Dawkowanie:
Środek owadobójczy i grzybobójczy, przeznaczony do różnych rodzajów upraw, stosowany w zalecanej dawce 8,0 l/ha:
Truskawka (pod osłonami):
Cel: szara pleśń.
Stosować zapobiegawczo od początku kwitnienia do drugiego zbioru (BBCH 60-89).
Maksymalnie 6 zabiegów w sezonie, co najmniej 5 dni przerwy między zabiegami.
Ilość wody: 400-1000 l/ha, opryskiwanie drobnokropliste.
Marchew (uprawa polowa):
Cel: alternarioza naci.
Stosować zapobiegawczo od momentu rozszerzania się korzenia do osiągnięcia typowych wymiarów (BBCH 41-49).
Maksymalnie 6 zabiegów w sezonie, co najmniej 5 dni przerwy między zabiegami.
Ilość wody: 200-500 l/ha, opryskiwanie drobnokropliste.
Sałata (uprawa polowa):
Cel: szara pleśń.
Stosować zapobiegawczo od fazy 3 liści do osiągnięcia typowej masy liści (BBCH 13-49).
Maksymalnie 6 zabiegów w sezonie, co najmniej 5 dni przerwy między zabiegami.
Ilość wody: 200-500 l/ha, opryskiwanie drobnokropliste.
Pomidor, oberżyna (bakłażan), papryka (uprawa polowa):
Cele: szara pleśń, alternarioza.
Stosować zapobiegawczo lub po zauważeniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju pędów bocznych do pełnej dojrzałości (BBCH 21-89).
Maksymalnie 6 zabiegów w sezonie, co najmniej 5 dni przerwy między zabiegami.
Ilość wody: 500-1000 l/ha, opryskiwanie drobnokropliste.
Pomidor, oberżyna (bakłażan), papryka (uprawa pod osłonami):
Cel: szara pleśń.
Stosować zapobiegawczo od początku rozwoju pędów bocznych do pełnej dojrzałości (BBCH 21-89).
Maksymalnie 6 zabiegów w sezonie, co najmniej 5 dni przerwy między zabiegami.
Ilość wody: 500-1000 l/ha, opryskiwanie drobnokropliste.
Opakowanie: 1l
Producent: Bayer
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.