Lucerna jest rośliną motylkową posiadającą określone wymaganie w stosunku do gleby. Powinna to być gleba gliniasta, zasobna w potas i inne składniki pokarmowe, o umiarkowanie niskim poziomie wód gruntowych, a przede wszystkim o odpowiednio wysokim pH (>6,0).
Sama roślina charakteryzuje się głębokim systemem korzeniowym (ok. 2-3 metry), dzięki któremu sięga do głębszych warstw gleby, gdzie ma dłużej dostęp do wody, przez co dosyć dobrze znosi okresy suszy i czasowego niedoboru wody. Oprócz tego symbioza, w której żyje z bakteriami brodawkowymi, dostarcza jej odpowiedniej ilości azotu, wpływając zarazem znacząco na koszty nawożenia, przy jednoczesnym wysokim plonie białka.
Czysty siew lucerny daje możliwość osiągnięcia dodatkowych korzyści wynikających z płatności bezpośrednich do upraw paszowych.
Jaką lucernę wybrać i jak ją prawidłowo zasiać?
Przy wysiewach lucerny, obokwybranego stanowiska, niebagatelne zanczenie ma sam zasiew nasion i prawidłowa agrotechnika. Nasiona lucerny muszą być umieszczone stosunkowo płytko, na głębokości ok. 1-1,5 cm, w ilości 25 kg / ha. Najlepszym czasem na wysiew lucerny jest początek wiosny lub późne lato - nawet koniec sierpnia. Wybierając materiał siewny, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na:
- zimotrwałość
- siłę kiełkowania
Warto również wziąć pod uwagę dodatkową korzyść, jaką daje nam otoczkowanie nasion. Dla przykładu, otoczka w lucernie Yellow Jacket, gwarantuje długą żywotność bakterii Rhizobium i przyspiesza kiełkowanie nasion dzięki utrzymaniu wilgoci. To rozwiązanie oszczędzające czas i pieniądze, bez zaprawiania materiału siewnego, zapewniające gotowy do użycia produkt. Wszystkie dostępne odmiany lucerny Yellow Jacket są na tą chwilę otoczkowane, a co jeszcze ważniejsze, zostały sprawdzone w polskich warunkach klimatycznych i potwierdziły w badaniach swoją najwyższą jakość i odporność!
Dlaczego lucerna stanowi doskonałe stanowisko dla kolejnych upraw?
Rozbudowany system korzeniowy lucerny, o którym pisaliśmy wcześniej, głęboko spulchnia glebę, co zwiększa podsiąkanie wody, a co za tym idzie przemieszczanie się w glebie składników pokarmowych niezbędnych do wzrostu wszelkiego rodzaju roślin. Dodatkowym atutem lucerny jest to, że dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi z rodzaju Rhizobium, wprowadza ona rocznie ok 350 kg / ha czystego azotu, co przynosi oszczędności w nawożeniu, a jednocześnie większe plony roślin następczych.