PNOS Burak ćwikłowy Patryk 500 g
PNOS Burak ćwikłowy Patryk 500 g
Plenna odmiana bardzo przydatna do bezpośredniego zaopatrzenia rynku, dla przetwórstwa, zwłaszcza do mrożenia. Tworzy kulisto spłaszczone korzenie, a delikatny, purpurowoczerwony miąższ ma nieznacznie zarysowane pierścienie i zawiera dużo betaniny. Podwyższona tolerancja na mączniaka prawdziwego i chwościka buraka.
Burak ćwikłowy pochodzi od buraka dzikiego z Bliskiego Wschodu, z rejonów wybrzeży mórz Śródziemnego i Czarnego. Pierwsze o nim wzmianki pojawiły się już w starożytności, w dokumentach babilońskich. Duża wartość odżywcza: białko, cukry, prowitamina A, witaminy B1, B2, C, P, PP, sole mineralne cynku, fosforu, potasu, sodu, wapnia; substancje pektynowe sprzyjające trawieniu. W korzeniach znajduje się wspomniana betanina, surowiec do produkcji naturalnych barwników spożywczych. Jadalne jest zgrubienie korzeniowe powstałe z części podliścieniowej i korzenia właściwego, latem - młode liście.
Burak jest wrażliwy na spadki temperatur poniżej 0 C. Ma stosunkowo małe wymagania wodne, prócz okresu kiełkowania, wschodów i w czasie przyrostów korzeni. Preferuje gleby piaszczysto-gliniaste o dużej zawartości próchnicy. Uprawiany tylko z siewu bezpośrednio do gruntu.
Siew: 1-2 dekada V
Rozstawa: na ogół 30-50 x 5-7 cm
Wegetacja: 110-120 dni
Zbiór: 2 dekada VII- 2 dekada X
Liczba nasion: 50-120szt/gram
Norma wysiewu: 6,5 kg/hektar
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.