NUFARM_Fusilade Forte 150EC 0,25l
- Herbicyd selektywny, układowy dolistny
- Zwalcza chwasty jednoliścienne , szczególnie perz właściwy
- Możliwość stosowania w uprawach warzywniczych, ogrodniczych i sadowniczych.
Produkt niedostępny


NUFARM Fusilade Forte 150EC 0,25l
Fusilade Forte 150 EC to herbicyd selektywny o działaniu układowym, który skoncentrowany jest na eliminacji chwastów jednoliściennych. Stosowany najczęściej w uprawach warzywniczych, ogrodniczych i sadowniczych.
Działanie:
Substancja czynna w tym preparacie hamuje proces biosyntezy lipidów, prowadzi do zahamowania wzrostu chwastów, deformacji i ich zamierania. Preparat wchłaniany jest przez liście, następnie rozprowadza się do korzeni i rozłogów chwastów. Pierwsze efekty są widoczne już po około 2-3 tygodniach od zastosowania preparatu.
Fusilade Forte 150 EC jest łatwy w użyciu i może być stosowany za pomocą opryskiwaczy polowych oraz ręcznych. Jeśli konieczne jest zastosowanie innych środków opartych na różnych substancjach czynnych, powinno się to zrobić dopiero po upływie 7 dni od zastosowania preparatu.
Ważne aby nie wykonywać zabiegów mechanicznych przez miesiąc od zastosowania oprysku. Rośliny jednoliścienne można uprawiać dopiero po 2 miesiącach od aplikacji Fusilade Forte 150 EC.
Herbicyd do zadań specjalnych:
W przypadku intensywnego wzrostu chwastów, ciepłej pogody i wilgotnej gleby działanie środka jest przyspieszone. Chłodna pogoda opóźnia działanie preparatu nie obniża jego skuteczności
Dawka 0,63 - 0,83 l/ha: Chwasty wrażliwe: owies głuchy, chwastnica jednostronna, samosiewy zbóż.
Dawka 0,83 l/ha: Chwasty wrażliwe: miotła zbożowa, wyczyniec polny. włośnica zielona, życica wielokwiatowa
Dawka 1,7l/ha: Chwasty wrażliwe: perz właściwy.
Zawartość substancji czynnych:
fluazyfop-P-butylowy (związek z grupy arylofenoksykwasów) – 150 g/l (15,8%)
Stosowanie środka:
Zalecana ilość wody: 100 - 400 l/ha. Zalecane opryskiwanie: średniokropliste
Optymalna temperatura 15oC - 25oC
Minimalna temperatura działania substancji to 5oC-8oC
Burak cukrowy, ziemniak, rzepak ozimy, rzepak jary, burak pastewny,
Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,7 l/ha. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,63 – 1,7 l/ha.
Gryka, słonecznik, len zwyczajny włóknisty, len uprawiany na nasiona, mak, konopie siewne uprawiane na włókno, plantacje nasienne konopi siewnych (bez konopi przeznaczonych na produkcję oleju)
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6–1,7 l/ha.
Łubin biały uprawiany na suche nasiona, łubin żółty uprawiany na suche nasiona, łubin wąskolistny uprawiany na suche nasiona, bobik, groch siewny jadalny uprawiany na suche nasiona, groch pastewny uprawiany na suche nasiona, soja, chmiel
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6–1,7 l/ha.
Grusza, pigwa, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela, winorośl, truskawka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, agrest, borówka amerykańska, żurawina, orzech laskowy, orzech włoski
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6–1,7 l/ha.
Marchew, pasternak, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, chrzan, salsefia, rzepa, brukiew, rzodkiew, rzodkiewka, seler korzeniowy, cebula i karczoch
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6–1,6 l/ha.
Sałata głowiasta, sałata liściowa z przeznaczeniem do konsumpcji, plantacje nasienne sałaty, endywia, szpinak, burak liściowy (botwinka), szczypiorek, seler naciowy, pietruszka naciowa, koper włoski, rabarbar, szparagi i rośliny zielarskie.
Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,6–1,25 l/ha.
Okresy karencji:
Szparagi – odchwaszczanie po zbiorze wypustek szparagowych: 180 dni,
Ziemniak, rzepak ozimy, gryka, rzepak jary, łubin biały uprawiany na suche nasiona, łubin żółty uprawiany na suche nasiona, łubin wąskolistny uprawiany na suche nasiona, bobik, fasola uprawiana na suche nasiona, groch uprawiany na suche nasiona, soja, słonecznik, len, konopie siewne uprawiane na włókno, plantacje nasienne konopi siewnych, mak, żurawina, porzeczka (biała, czerwona, czarna), agrest, borówka amerykańska: 90 dni,
Burak cukrowy, burak pastewny: 56 dni,
Marchew, pasternak, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, chrzan, salsefia, rzepa, brukiew, rzodkiew, rzodkiewka, seler korzeniowy, seler naciowy, koper włoski, rośliny zielarskie wykorzystywane na korzeń i do parzenia naparów, rabarbar: 49 dni,
Truskawka, sałata głowiasta, sałata liściowa, endywia, szpinak, burak liściowy, szczypiorek, pietruszka naciowa, rośliny zielarskie uprawiane na zioła, szparagi – odchwaszczanie w czasie wegetacji, karczoch: 42 dni,
Groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona, bób: 35 dni,
Chmiel: 30 dni,
Grusza, pigwa, wiśnia, czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela, winorośl, cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, szalotka, czosnek, fasola szparagowa, groch zielony cukrowy: 28 dni,
Orzech laskowy, orzech włoski: 21 dni,
Wierzba, szkółki leśne, rośliny ozdobne: - nie dotyczy.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zapoznaj się z zagrożeniami i postępuj zgodnie ze środkami ostrożności wymienionymi na etykiecie.
Opakowanie: 0,25 l
Okres ważności: 2 lata
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.
Adres producenta: Iłżecka 26, 02-135 Warszawa; 22 620 32 52