PNOS Karczoch Vert de Provance 1g
PNOS Karczoch zwyczajny Green Globe:
- może osiągnąć nawet 1,5 m wysokości
- zawiera cynarynę i inulinę
- owoce można marynować
PNOS Karczoch zwyczajny Green Globe 1 g
PNOS Karczoch zwyczajny Green Globe to odmiana, która jest jednocześnie rośliną jadalną i dekoracyjną. Odmiana ta potrzebuje odpowiednio nawilżonego i słonecznego miejsca.
W lutym wykonujemy sadzenie karczocha w rozsadach w ogrzewanych tunelach, szklarniach lub na okiennym parapecie. Doniczki wypełnić substratem torfowym o pH 6-6,5. Wysiewać po 2-3 nasion na doniczkę. Takie sadzonki potrzebują temperatury ok. 25 °C, a gdy pojawią się liście temperatura może wynosić od 15-20 °C.
W połowie maja sadzonki wysadzać na zagony. Karczoch lubi miejsca słoneczne ale bezwietrzne, ziemia musi być żyzna, przepuszczalna o odczynie obojętnym lub lekko zasadowym. Rozsadę warto dodatkowo nawozić. Latem dodatkowo podlewać.
Cynaryna, to substancja dzięki której wspomagana jest funkcja wątroby, ma ona właściwości żółciotwórcze i żółciopędne, co ułatwia trawienie pokarmów. Dodatkowo pomaga w obniżeniu cholesterolu i trójglicerydów. Inulina reguluje poziom cukru we krwi.
Jadalną częścią karczocha jest jego podstawa i "serce", za to owoce wytwarzane na bocznych łodygach mogą być marynowane, używane w zupach i gulaszach.
By dostać się do serca karczocha, trzeba odciąć lub odłamać łodygę bardzo nisko i usunąć wszystkie zewnętrzne liście. Później niezbędne jest odcięcie wierzchołka kwiatostanu. Roślinę skropić sokiem z cytryny i gotować 30 min w osolonej wodzie by pozbyć się jej naturalnej goryczy.
SPECYFIKACJA:
Gatunek: Karczoch Zwyczajny
Odmiana: Vert de Provence
Jakość WE: 14/32/17672
1 g : około 20-25 nasion
OPAKOWANIE: 1 G
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.