Mączniak to choroba roślin, która występuje bardzo często w różnych rodzajach upraw. Może zagrażać zarówno roślinom ozdobnym, owocowym, jak i warzywnym. Wśród mączniaków wyróżniamy dwa rodzaje: mączniak prawdziwy oraz mączniak rzekomy. W artykule omówimy, czym są mączniaki, jak je rozróżnić oraz jak sobie z nimi radzić, także skutecznymi środkami chemicznymi.
Czym są mączniaki i jak je rozróżnić?
Mączniaki to choroby roślin, które są wywoływane przez grzyby. Powodują powstawanie na liściach, łodygach i owocach białego, mączystego nalotu. Są bardzo często spotykane wśród różnego rodzaju upraw. Ich głównymi rodzajami są mączniak prawdziwy oraz mączniak rzekomy.
Mączniak prawdziwy to początkowo biały nalot na różnych częściach rośliny, w tym na liściach, łodygach i pąkach. Na początku choroby jest on łatwy do usunięcia, jednak szybko rozprzestrzenia się, gęsto pokrywając zaatakowany fragment oraz kolejne części rośliny. Porażone liście zaczynają brunatnieć i zwijać się, a następnie opadają. Konsekwencją jest zamieranie łodyg i nierozwijanie się pąków.
Mączniak rzekomy jest trudniejszy w identyfikacji, bo na początku jego objawy sugerują na przykład brak odpowiedniej ilości mikroelementów. Na wierzchniej stronie liści pojawiają się czerwone i żółte plamy, a następnie przebarwienia te zwiększają swoją powierzchnię. Nalot pojawia się najczęściej na liściach roślin, ale może występować również na łodygach i pędach. Zaatakowane liście zwykle więdną i opadają, co prowadzi do osłabienia rośliny, a nawet do obumierania.
Zarodniki mączniaka prawdziwego przenoszą się przez ruch powietrza, nie wymagają wody, rozprzestrzeniają się łatwiej niż mączniak rzekomy, który potrzebuje wilgoci.
Są to groźne grzyby, dlatego nie można bagatelizować pierwszych objawów pojawienia się w uprawie.
Najlepiej zapobiegać niż zwalczać niebezpiecznego mączniaka
Warto pamiętać o prewencji, która może uchronić wiele roślin przed mącznikiem. Przy zakładaniu nowej uprawy, ważne jest wybieranie odmian, które są odporne na choroby. Kolejną dobrą praktyką jest unikanie przenawożenia – zwłaszcza nawozami azotowymi.
Zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób może zapewnienie wystarczającej przestrzeni dla roślin. Wskazane jest także sadzenie między roślinami, które są mniej podatne na mączniaka, takimi jak szczypior, czosnek, trybula albo bazylia.
Aby chronić rośliny przed wilgocią, powinno się podlewać je tylko z dołu, najlepiej rankiem lub wieczorem.
Usuwanie chwastów jest również ważne, ponieważ często są one zasiedlone przez grzyby, które mogą rozprzestrzeniać się na rośliny uprawne.
Co jeśli mączniak zaatakował już rośliny?
Jeśli mączniak już pojawił się na roślinach, ważne jest, aby działać szybko i skutecznie. Ograniczenie rozprzestrzeniania się choroby uzyska się poprzez usuwanie chorych części roślin, wycinanie gałęzi lub pędów, a także grabienie opadłych liści i ich usuwanie z ogrodu lub głębokie zakopywanie w ziemi.
Jeśli mączniak zaczyna czynić spustoszenie w uprawie, to tak naprawdę jedynym skutecznym rozwiązaniem są środki chemiczne. Na mączniaka prawdziwego zalecamy stosować Domark 100EC.
Topas 100 EC jest skutecznym środkiem na inną odmianę – mączniaka amerykańskiego, a AGRECOL Proplant 722 SL jest trafionym wyborem na mączniaka rzekomego pomidora i ogórka.
Mączniaki to częsty i poważny problem ogrodów. Istnieje wiele rodzajów grzybów, które stanowią zagrożenie, jednak z odpowiednią wiedzą i produktami ochronnymi, można im zapobiec. Zachęcamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego, gdzie znajduje się szeroki wybór środków ochrony roślin – chętnie pomożemy w ich doborze.