BIOWIN Winomierz (cukromierz)
BIOWIN Winomierz (cukromierz)
Urządzenie to służy do bezpośredniego odczytu stężenia cukru oraz prostego określania (poprzez obliczenia) stężenia alkoholu w winie.
Pomiar odbywa się poprzez wypełnienie próbówki niewielką ilością płynu (bez cząstek stałych i pęcherzyków gazu), tak aby pływak swobodnie unosił się w cieczy i nie dotykał ścianek probówki oraz odczytanie na skali (w stopniach Ballinga - Blg) stężenia według menisku górnego cieczy.
Aby pomiar był łatwiejszy, kolorami wyróżniono odpowiednie zakresy stężeń cukru dla poszczególnych etapów przygotowania wina:
- obszar różowy odpowiada stężeniom zalecanym przez rozpoczęciem fermentacji (<22°Blg)
- obszar żółty odpowiada stężeniom zalecanym w trakcie fermentacji (<16°Blg)
- obszar zielony odpowiada stężeniom w końcowej fazie fermentacji dla win wytrawnych i półsłodkich
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.