PNOS Ogórek gruntowy Julian F1 100 g
PNOS Ogórek gruntowy Julian F1 100 g
Siew: osłony - IV; grunt - V
Sadzenie: V
Rozstawa: 100-120 x 150 cm
Zbiór: VII-IX
Grubobrodawkowa, plenna, średnio późna odmiana polecana głównie do kwaszenia i konserwowania. Odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego - nie wymaga intensywnej ochrony chemicznej.
Owoce dobrej jakości, kształtne, zielone, z wyraźnymi smugami, intensywnie wybarwione - barwę dobrze utrzymują przez cały okres wegetacji. Podobnie jak dobrą jakość.
Ogórek pochodzi z Indii - na południowych stokach Himalajów występuje jako roślina dzika. W uprawie znany już w starożytnych Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce uprawiany od XVI wieku.
Jest to roślina obcopylna, zapylana przez owady, najczęściej pszczoły. Owocem jest rzekoma jagoda powstała z mięsistych ścian zalążni, która jest zrośnięta z dnem kwiatowym. Owoce ogórka można spożywać na różnych etapach ich wzrostu i rozwoju - na surowo, w postaci przetworów, także gotowane. Są bardzo soczyste - zawierają dużo wody, bo aż do 96%. Cenione przede wszystkim za wysokie wartości smakowe i zawartość soli mineralnych i witamin. Dostarczają konsumentom fosfor, magnez, potas, sód, siarkę, wapń, żelazo, krzem, chlor.
Ogórki mają bardzo duże wymagania wodne i glebowe. Dla prawidłowego wzrostu potrzebują wysokiej temperatury otoczenia i nagrzanej gleby. Nie tolerują zimnych wiatrów. Ich nasiona kiełkują dopiero przy temperaturze gleby 15-18 C. Optymalna temperatura wzrostu to 20-25 C. Potrzebują intensywnego światła, raczej rozproszonego. Preferują gleby strukturalne piaszczysto-gliniaste i gliniaste o wysokiej zawartości substancji organicznych, z odczynem zbliżonym do obojętnego.
Ogórki gruntowe uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu. Zbiór w miarę dorastania, kilkakrotnie w ciągu sezonu.
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.