PNOS Ogórek gruntowy Andrus F1 50 g
PNOS Ogórek gruntowy Andrus F1 50 g
Liczba nasion: 40-50 szt/gram
Siew: 2-2,5 kg/hektar
Siew: 1-2 dekada V
Rozstawa: 10 x 135 cm
Wegetacja: 60-65 dni
Zbiór: 2 dekada VII-3 dekada VIII
Tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego, bardzo plenna i stabilna w plonowaniu odmiana średniowczesna do wczesnej, zalecana głównie do kwaszenia. Nadaje się również do konserwowania. Bardzo kształtne, cylindryczne owoce, średnio długie. Zielona skórka z lekkim połyskiem i długimi jasnymi smugami.
Ogórek pochodzi z Indii - na południowych stokach Himalajów występuje jako roślina dzika. W uprawie znany już w starożytnych Egipcie, Grecji, Rzymie. W Polsce uprawiany od XVI wieku.
Jest to roślina obcopylna, zapylana przez owady, najczęściej pszczoły. Owocem jest rzekoma jagoda powstała z mięsistych ścian zalążni, która jest zrośnięta z dnem kwiatowym. Owoce ogórka można spożywać na różnych etapach ich wzrostu i rozwoju - na surowo, w postaci przetworów, także gotowane. Są bardzo soczyste - zawierają dużo wody, bo aż do 96%. Cenione przede wszystkim za wysokie wartości smakowe i zawartość soli mineralnych i witamin. Dostarczają konsumentom fosfor, magnez, potas, sód, siarkę, wapń, żelazo, krzem, chlor.
Ogórki mają bardzo duże wymagania wodne i glebowe. Dla prawidłowego wzrostu potrzebują wysokiej temperatury otoczenia i nagrzanej gleby. Nie tolerują zimnych wiatrów. Ich nasiona kiełkują dopiero przy temperaturze gleby 15-18 C. Optymalna temperatura wzrostu to 20-25 C. Potrzebują intensywnego światła, raczej rozproszonego. Preferują gleby strukturalne piaszczysto-gliniaste i gliniaste o wysokiej zawartości substancji organicznych, z odczynem zbliżonym do obojętnego.
Ogórki gruntowe uprawia się z siewu bezpośrednio do gruntu. Zbiór w miarę dorastania, kilkakrotnie w ciągu sezonu.
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.