PNOS Marchew jadalna Dolanka 100 g
PNOS Marchew jadalna Dolanka® 100 g
Bardzo plenna, późna odmiana przeznaczona na zbiór jesienny, polecana do przetwórstwa i do przechowywania (ale nie przez czas dłuższy). Korzenie lekko stożkowate, dobrze wybarwione, o długości 17-24 cm. Miąższ pomarańczowy, z dużą zawartością karotenu (15-17 g w 100 g). Wskazana uprawa na redlinach. Wegetacja ok. 150 dni.
Marchew była uprawiana już w czasach starożytnych, w Azji – typ azjatycki miał liście omszone, korzenie różowe lub fioletowe. Od XIII wieku znana w Europie, a w Holandii wyhodowano odmianę o zabarwieniu pomarańczowym, która wyparła marchew fioletową.
Korzeń marchwi zawiera cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz fosfor, miedź, wapń, żelazo, także pektyny.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A). W żadnym innym warzywie nie występuje tak obficie. Marchew zawiera też dużo cukrów, a większość z nich, to cukry złożone.
Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego. Korzenie najlepiej rosną w temperaturze 15-21 C. W okresie najintensywniejszego wzrostu, czyli w trakcie ostatnich dwóch miesięcy wegetacji, jest wrażliwa na suszę. Nie znosi przesadzania. Trzeba ją siać do gruntu od razu na miejsce stałe. Można ją pomyślnie uprawiać na każdej glebie niezbyt kwaśnej i ciężkiej. Najodpowiedniejsze są, zasobne w substancje organiczne, gleby piaszczysto–gliniaste
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.