PNOS Marchew jadalna Berlikumer 2 - Perfekcja REW 500 g
PNOS Marchew jadalna Berlikumer 2 - Perfekcja REW 500 g
Odmiana późna, do bezpośredniego spożycia i długotrwałego przechowywania. Korzenie czerwono-pomarańczowe, walcowate, o długości 16-19 cm, tępo zakończone. Mała skłonność do gromadzenia azotanów. Potrzebuje gleby lżejszej, żyznej, ale nie w pierwszym roku po oborniku.
Marchew była uprawiana już w czasach starożytnych, w Azji – typ azjatycki miał liście omszone, korzenie różowe lub fioletowe. Od XIII wieku znana w Europie, a w Holandii wyhodowano odmianę o zabarwieniu pomarańczowym, która wyparła marchew fioletową.
Korzeń marchwi zawiera cukry-węglowodany (4-10%, m.in. sacharozę i glukozę), białko, liczne karoteny (8-22 mg, prowitamina A α- i β-karoten), olejek lotny, witaminy B1 i B2 (0,06 mg), B6, C (6-10 mg), E, H, K, PP (0,05 mg) oraz fosfor, miedź, wapń, żelazo, także pektyny.
Najcenniejszym składnikiem marchwi jest karoten (prowitamina A). W żadnym innym warzywie nie występuje tak obficie. Marchew zawiera też dużo cukrów, a większość z nich, to cukry złożone.
Marchew jest rośliną klimatu umiarkowanego. Korzenie najlepiej rosną w temperaturze 15-21 C. W okresie najintensywniejszego wzrostu, czyli w trakcie ostatnich dwóch miesięcy wegetacji, jest wrażliwa na suszę. Nie znosi przesadzania. Trzeba ją siać do gruntu od razu na miejsce stałe. Można ją pomyślnie uprawiać na każdej glebie niezbyt kwaśnej i ciężkiej. Najodpowiedniejsze są, zasobne w substancje organiczne, gleby piaszczysto–gliniaste.
Liczba nasion: 800-900/gram
Norma wysiewu: 2-4 kg/hektar
Termin wysiewu: III-V
Rozstawa: 30-40 x 5-8 cm
Wegetacja 140-150 dni
Zbiór: VIII-X
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.