PNOS Kapusta włoska Langedijska 50g
PNOS Kapusta włoska Langedijska 50g
Kapusta włoska, dwuletnia odmiana kapusty warzywnej. Do Polski sprowadzona w XVI wieku przez królową Bonę. Bardzo delikatna w smaku późna odmiana (od posadzenia rozsady do zbioru 150-160 dni), polecana do bezpośredniego spożycia, znakomicie przechowująca się do wiosny, nadaje się do kwaszenia. Bardzo zwięzłe główki o masie 2-4 kg, osadzone na wyższym głąbie. W Polsce podawana zazwyczaj jako dodatek do potraw mięsnych. Jej wartość energetyczna jest prawie o połowę wyższa niż kapusty białej, zawiera o 30% więcej suchej masy, 40 razy więcej witaminy A i prawie dwukrotnie więcej białka, tymczasem wymagania glebowo-nawozowe ma od kapusty białej mniejsze. Nie toleruje suszy oraz niskich i wysokich tempertatur otoczenia.
Siew: III-IV na rozsadniku
Sadzenie: V-VI
Rozstawa: 50-60 x 60-70 cm cm
Zbiór: X-XI
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.