PNOS Kapusta głowiasta czerwona Langedijker Bewaar 2 50 g
PNOS Kapusta głowiasta czerwona Langedijker Bewaar 2 50 g
Odmiana późna, polecana do długotrwałego przechowywania. Bardzo zwięzłe, kuliste główki, lekko wydłużone, o masie 2-2,5 kg. Liście ciemnoczerwono-fioletowe, z silnym woskowym nalotem. Wymaga gleby silnie nawożonej.
Kapusta jest uprawiana od pierwszego stulecia przed naszą erą, znana w starożytnym Rzymie. Pochodzi od dzikiej formy kapusty rosnącej na wybrzeżu bretońskim we Francji, u skalistych wybrzeży Anglii i Irlandii. Liście kapusty czerwonej są fioletowozielone, ciemnofioletowe do ciemnoczerwonych. Mniej popularna od kapusty białej zawiera jednak więcej składników mineralnych. Między innymi witaminy A, B6, kwas foliowy, sole wapnia, magnezu, sodu. Pozostałe składniki są w podobnych ilościach jak w kapuście białej. Kapusta czerwona zawiera także dużo antocyjanów, należących do bioflawonoidów, substancji o właściowościach przeciwutleniających. Częścią jadalną są liście, spożywane w postaci surówek, gotowanej i jako produkt kwaszony.
Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego, więc łatwiej znosi chłody niż temperatury zbyt wysokie. Jest wrażliwa na niedobór światła i ma wysokie wymagania wodne. Preferuje gleby gliniaste, piaszczysto-gliniaste, mady, czarnoziemy, nie nadaje się na gleby ciężkie. Kapusty wczesne, średnio wczesne i odmiany do przechowywania w zimie uprawia się z rozsady.
Kapustę czerwoną uprawia się z rozsady.
Liczba nasion: 350-400/gram
Norma wysiewu: 0,5-0,6 kg/hektar
Termin wysiewu: 2 dekada III - 2 dekada V
Sadzenie: 2 dekada V
Rozstawa: 50 x 50 cm
Wegetacja: 180-187 dni
Zbiór: 3 dekada IX - 3 dekada X
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.