PNOS Kapusta głowiasta czerwona Kalibos 10 g
PNOS Kapusta głowiasta czerwona Kalibos 10 g
Odmiana średnio późna, która tworzy stożkowate główki o masie 1-1,5 kg, znakomita na sałatki i surówki. Bardzo smaczne, kruche, purpurowo-fioletowe liście - do bezpośredniego spożycia i krótkotrwałego przechowywania.
Kapusta jest uprawiana od pierwszego stulecia przed naszą erą, znana w starożytnym Rzymie. Pochodzi od dzikiej formy kapusty rosnącej na wybrzeżu bretońskim we Francji, u skalistych wybrzeży Anglii i Irlandii. Liście kapusty czerwonej są fioletowozielone, ciemnofioletowe do ciemnoczerwonych. Mniej popularna od kapusty białej zawiera jednak więcej składników mineralnych. Między innymi witaminy A, B6, kwas foliowy, sole wapnia, magnezu, sodu. Pozostałe składniki są w podobnych ilościach jak w kapuście białej. Kapusta czerwona zawiera także dużo antocyjanów, należących do bioflawonoidów, substancji o właściwościach przeciwutleniających. Częścią jadalną są liście, spożywane w postaci surówek, gotowanej i jako produkt kwaszony.
Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego, więc łatwiej znosi chłody niż temperatury zbyt wysokie. Jest wrażliwa na niedobór światła i ma wysokie wymagania wodne. Preferuje gleby gliniaste, piaszczysto-gliniaste, mady, czarnoziemy, nie nadaje się na gleby ciężkie. Kapusty wczesne, średnio wczesne i odmiany do przechowywania w zimie uprawia się z rozsady.
Kapustę czerwoną uprawia się z rozsady.
Norma wysiewu: 0,5-0,6 kg/1ha
Siew: 3 dekada III-2 dekada V
Sadzenie: 2 dekada V
Rozstawa: 40 x 40 cm
Wegetacja: 145-165 dni
Zbiór: 3 dekada VIII - 3 dekady IX
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.