PNOS Kapusta głowiasta biała Gloria Di Enkhuizen 2 2 g
PNOS Kapusta głowiasta biała Gloria Di Enkhuizen 2 2 g
Bardzo smaczna i plenna, średnio wczesna odmiana - do kwaszenia. Potrzebuje gleby zasobnej w próchnicę, obficie nawożonej i dostatecznie nawodnionej.
Kapusta jest uprawiana od pierwszego stulecia przed naszą erą, znana w starożytnym Rzymie. Pochodzi od dzikiej formy kapusty z wybrzeża bretońskiego we Francji i skalistych wybrzeży Anglii i Irlandii. Jej częścią jadalną są liście. Do spożywania w postaci surówek, gotowanej i kwaszonej. Zawiera węglowodany, witaminy z grupy B, witaminy C,E oraz aminokwasy.
Sok z surowej kapusty na właściwości lecznicze - przez wieki stosowany w chorobie wrzodowej, przy oparzeniach, odmrożeniach, obrzękach, anemii. Współczesna medycyna wskazuje na możliwość jego profilaktycznego przeciwdziałania zagrożeniom nowotworowym dzięki zawartości indoli, flawonoidów i innych przeciwutleniaczy. Wśród mikroelementów skupionych w kapuście znajduje się w drobnych ilościach arsen, który w organizmie ludzkim jest niezbędny do syntezy niektórych związków (mimo że w większych ilościach to pierwiastek trujący). Kapusta jest rośliną klimatu umiarkowanego, więc łatwiej znosi chłody niż temperatury zbyt wysokie. Jest wrażliwa na niedobór światła i ma wysokie wymagania wodne. Preferuje gleby gliniaste, piaszczysto-gliniaste, mady, czarnoziemy, nie nadaje się na gleby ciężkie. Kapusty wczesne, średnio wczesne i odmiany do przechowywania w zimie uprawia się z rozsady.
Siew: 3 dekada II- 3 dekada III
Sadzenie: 2 dekada V
Rozstawa: 40 x 50 cm
Wegetacja: 140-150 dni
Zbiór: 3 dekada VIII - 1 dekada IX
Liczba nasion: 300-350/gram
Norma wysiewu: 0,3-0,6 kg/hektar
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.