PNOS Kalarepa Gigant 50 g
PNOS Kalarepa Gigant 50 g
Odmiana późna, przeznaczona do uprawy letniej i jesiennej. Znakomita do bezpośredniego spożycia, do długotrwałego przechowywania i przetwórstwa (mrożenie). Bardzo duże zgrubienia korzeniowe, kulisto-eliptyczne, biało-zielone. Białoseledynowy, soczysty, bardzo smaczny miąższ dobrej jakości; długo nie drewnieje.
Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Jej pierwsze opisy pochodzą z XVI wieku, ale znano ją już w starożytnym Rzymie pod nazwą caulorapa. W Europie Zachodniej pojawiła się w końcu XVIII wieku, w Polsce dopiero w XIX wieku. Warzywo bardzo cenne, o dużej wartości odżywczej i smakowej. Bogate w witaminy E,H,K,U, prowitaminę A, sole mineralne żelaza i wapnia. Częścią jadalną jest skrócone zgrubienie łodygi, najczęściej kulistospłaszczone, kuliste lub owalne, jasnozielone, zielone, niebieskie lub fioletowe. Może być spożywane na surowo lub gotowane.
Najlepiej rośnie w temperaturze 12-18 C. Nie toleruje spadków temperatur, suszy i upałów. Wymaga gleb lżejszych, zasobnych w składniki pokarmowe i łatwo się nagrzewających.
Siew: III pod osłonami; IV-VI do gruntu
Sadzenie: koniec IV - VII
Rozstawa: 25 x 30-40 cm
Wegetacja: 100-120 dni
Zbiór: VII-X
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.