PNOS Burak ćwikłowy Bona 500g
PNOS Burak ćwikłowy Bona 500g
Odmiana średnio późna, bardzo plenna, o korzeniu kulistym z intensywnie czerwonym miąższem. Do bezpośredniego spożycia i przetwórstwa.
Burak ćwikłowy pochodzi od buraka dzikiego z Bliskiego Wschodu, z rejonów wybrzeży mórz Śródziemnego i Czarnego. Pierwsze o nim wzmianki pojawiły się już w starożytności, w dokumentach babilońskich. Duża wartość odżywcza: białko, cukry, prowitamina A, witaminy B1, B2, C, P, PP, sole mineralne cynku, fosforu, potasu, sodu, wapnia; substancje pektynowe sprzyjające trawieniu. W korzeniach znajduje się betanina, surowiec do produkcji naturalnych barwników spożywczych. Jadalne jest zgrubienie korzeniowe powstałe z części podliścieniowej i korzenia właściwego, latem - młode liście.
Burak jest wrażliwy na spadki temperatur poniżej 0 C. Ma stosunkowo małe wymagania wodne, prócz okresu kiełkowania, wschodów i w czasie przyrostów korzeni. Preferuje gleby piaszczysto-gliniaste o dużej zawartości próchnicy. Uprawiany tylko z siewu bezpośrednio do gruntu.
Siew: IV-VII
Rozstawa: 30-50 x 5-7 cm
Wegetacja: ok. 120 dni
Zbiór: VII-IX
Rzeczywisty wygląd towaru może różnić się od tego, który widnieje na zdjęciach.